Ongewenst graven (alles lezen klik hier)

17-01-2013 11:35

Honden zijn soms ware graafmachines. Vaak is het leuk om te zien hoe enthousiast ze daarmee bezig kunnen zijn. Als uw tuin echter omgeploegd wordt, is dat minder leuk. Graven is daarom lang niet altijd een gewenst gedrag.


Het nut van graven is niet helemaal duidelijk. Honden vinden in principe geen voedsel in de grond. Wel blijkt dat veel honden er plezier aan beleven. Ook komt het voor dat honden voedsel, bijvoorbeeld een kluif, begraven. Veelal lijkt het echter of honden de geur van bijvoorbeeld een konijn volgen wanneer ze aan het graven zijn. Jachthonden en Terriërs kunnen dergelijk gedrag nog wel eens vertonen. Dit graven lijkt dan een serieus doel te hebben, namelijk het vinden van een prooi.


Graven kan ook voortkomen uit verveling. Het dient dan om stress af te reageren. Honden die onvoldoende aan hun trekken komen, kunnen zich gaan afreageren door een bepaald gedrag te vertonen. Voorbeelden van zulk gedrag zijn het nalopen van de eigen staart, najagen van schaduwen of reflecties van licht, rondjes draaien, overmatig likken, enz. Ook graven hoort daarbij. Het graven op zich heeft dan geen gericht doel. Het is een dwangmatige handeling geworden.


Een derde reden voor graven kan het vragen van aandacht zijn. Wanneer uw hond in de tuin graaft, en daarmee uw tuin vernielt, zal u dat willen voorkomen door uw hond direct te laten stoppen. Uw hond kan daardoor de ervaring opdoen dat het graven hem aandacht oplevert. Ook al is het geen positieve aandacht, u bent toch met hem bezig wanneer hij graaft in de tuin. Het gegeven dat u even met hem bezig bent, kan voor de hond al voldoende om het gedrag te gaan herhalen wanneer hij uw aandacht wil.


Wanneer het graven van uw hond in de tuin voor u een probleem vormt, kunnen er dus verschillende oorzaken zijn. Het kan helpen uw hond een eigen stukje tuin te geven waar hij naar hartenlust kan graven. Moedig hem aan deze plek te gebruiken, en weerhoudt hem op andere plaatsen te graven. Zorg er daarnaast voor dat u uw hond niet alleen in de tuin laat. Daarmee voorkomt u het ongewenste gedrag.
Als het graven voortkomt uit verveling is het zaak meer activiteiten te ondernemen met uw hond. Het graven is dan een signaal dat uw hond tekort komt, en graag meer te doen wil hebben. Ook als graven een uiting van aandacht vragen is, ligt de oplossing in meer, en vooral andere, activiteiten ondernemen met uw hond.


Resumerend:
Graven kan meerdere redenen hebben. Met de juiste aanpak kan ongewenst graven in de tuin meestal wel doorbroken worden. Geef uw hond in ieder geval een eigen plekje in de tuin waar hij naar hartenlust kan graven, en voorkom graven uit verveling of om aandacht.

—————

Terug