zelf honden trainings- koekjes makenDe ingrediënten:
* 2-3 eieren
* een blikje tonijn (in eigen nat of olijfolie)
* olijfolie
* eventueel: aardappelmeel of rijstmeel (maar zonder is gezonder, en het is echt niet nodig om het deeg te binden of zo)
* 1 grote of 2 kleine tenen look, heel fijn gesnipperd (Look maakt de geur sterker, maar is vooral een geweldig insect- en parasietwerend middel! Vlooien, teken, muggen, wormen e.d. houden niet van een lookgeur/-smaak.)De bereiding:
Laat de tonijn, indien in eigen nat, eerst goed uitlekken. Als het tonijn in olijfolie is, ga je waarschijnlijk geen extra olijfolie meer nodig hebben.
Gooi de tonijn, eieren, look en extra olijfolie in een kom (of in de blender).Mix het geheel tot je een egale, loperige brij hebt. Als het te dik is, voeg je nog wat olijfolie toe. Is het echt té loperig, doe er dan een lepeltje .aardappel- of rijstmeel onder.Leg een vel bakpapier op een bakplaat, en spreid het deeg er op uit.Let er op dat het echt maar een dun laagje is, maximum een halve centimeter. Als je teveel hebt, kan je de overschot beter op een tweede plaat gieten

Verwarm de oven voor op 180°. Schuif vervolgens de bakplaat in de oven en laat het geheel een 20min bakken. Het resultaat is een lichtbruine platte, elastische koek.Tip: Laat de koek zeker niet te hard bakken! Hoe droger hij wordt, hoe moeilijker om hem fijn of in vormpjes te snijden, en hoe meer het geheel gaat kruimelen. Als je het na het versnijden nog te vochtig vindt (hoe droger, hoe langer het bewaart), kan je de gesneden koekjes nog altijd even op de plaat leggen en op een lage baktemperatuur nog wat extra laten drogen.

Versnijd de koek naar eigen goesting of fantasie. Bij mij is het bedoeld om te trainen, dus snijd ik in piepkleine blokjes.Ziezo, klaar! 

Nu, met een hele bakplaat heb je uiteraard veel koek, en we willen onze hondjes graag slank houden. In de koelkast bewaren de koekjes wel enkele dagen, maar makkelijker is het nog van een groot deel in te vriezen. Op die manier hoef je de voertjes alleen maar een kwartiertje voor je ze nodig hebt uit de vriezer te halen. Je kan op voorhand porties maken en zo invriezen, met als nadeel dat ze aan elkaar gaan kleven. Ik kies ervoor om ze, na het versnijden, op een plaat uiteen te spreiden en zo in de vriezer te schuiven. Na een uurtje zijn ze goed bevroren, gooi ik ze in een potje, terug de vriezer in, en dan hoef ik later maar mijn portie uit het potje te grabbelen.

Geen 3 uurtjes werk - versnijden, invriezen en afwassen  inbegrepen - en 4 bewaardozen met trainingsvoertjes voor een maand of twee. 


het resultaat made by jagerzoo (klik op de foto voor een grotere weergave)

/album/het-resultaat-made-by-jagerzoo/cimg4435-jpg/

—————

/album/het-resultaat-made-by-jagerzoo/cimg4437-jpg/

—————

—————


met zalm (klik op de foto voor een grotere weergave)

/album/met-zalm/cimg4505-jpg/

—————

/album/met-zalm/cimg4507-jpg/

—————

—————


met groentemix (klik op de afbeelding voor een grotere weergave)

/album/met-groentemix/def-jpg/

—————

—————